O adolescentă, bolnavă de sindromul Joubert este în așteptarea unui donator de rinichi, dar și a tătălui ei, care este după grati pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, a raportat boldmedya.com

Azra Nur Agir, în vârstă de 13 ani, suferă din naștere de sindromul Joubert, în prezent este în tratament pentru insuficiență renală.

„Fiica mea este legată de aparatele de dializă.Starea ei fizică cât și mentală s-a înrăutățit de când a intrat soțul meu în închisoare. Capacitatea de înțelegere, de gândire care evoluau, acum au dat înapoi. Toate acestea sunt declanșate de stres și supărare.”, a povestit mama fetei, Nevin Agir. 

Tatăl ei îi poate fii donatorul fetei, însă bărbatul este după grati 

Mama fetei a declarat că tânara are nevoie urgentă de un donator și face teste de compatibilitate. Tatăl ei dorește să-i doneze organul de care are nevoie, însă doctorul le-a spus că condițiile din închisoare nu sunt potrivite pentru acest fel de interveție. Doctorul le-a recomandat să găsească un organ de la o persoană aflată în moarte cerebrală. 

Starea tinerei bolnave de sindromul Joulbert s-a înrăutățit după ce tatăl ei a fost închis.

“ E imperios necesară eliberarea tatălui”. 
Faruk Gergerlioglu, deputatul HDP și membru al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, a solicitat, de asemenea, eliberarea lui Mevlüt Ağır.

” Copilul este bolnav din naștere cu retard mintal, paralizie. Are nevoie  de ajutor pentru salvarea lui. Are insuficiență renală cronică. Tatăl său este arestat de trei ani. Boala copilului s-a agravat,s-a ajuns la dializă. E imperios necesară eliberarea tatălui”, a scris Gergerlioglu pe contul său de Twitter.

 Azra și-a văzut tatăl în urmă cu două luni. Tatăl ei, Mevlut Agir a fost arestat pe 26 iulie 2016 și condamnat la 10 ani de închisoare, pentru că a fost profesor de geografie într-un centru de pregătire particular, considerat de statul turc ca fiind mebru al organizației teroriste. 

Boala fetei evoluează în timp și în ultima fază afectează rinichii. De 12 ani ea face dializa în Spitalul Facultății de Medice Gebeci ,singurul mod de a supraviețui când ai insuficiență renală.

551 mii de cetățeni turci au fost închiși după puciul eșuat din 2016, conform Ministrului de interne turc, Suleyman Soylu.  În prezent, 864 de copii sub 6 ani, alături de mamele lor, se află în penitenciarele turcești.