Sute de cetățeni turci au solicitat azil în țările din Balcani după lovitura de stat de la eșuată din 2016, căutând protecție împotriva represiunii exercitate de  guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, conform balkaninsight.com

Oficiul European de Asistență pentru Azil a raportat că în 2018 aproximativ 24 500 de  cetățenilor turci au depus solicitări de azil în Uninea Europeană, cu o creștere de 48% față de anul precedent.

Mai mult, 7.918 turci au fost înregistrați ca traversând ilegal pe uscat sau pe mare în Europa, prin ruta Mediteranei de Est, utilizată de migranți și refugiați din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. 

Cei mai mulți turci caută azil în Grecia și Germania

În 2018, turcii au depus preponderent cererile în Germania și Grecia, 10.160 de cetățeni, respectiv 4.820 au cerut azil. 

Numai în primele două luni ale acestui an, un număr de 996 de turci au trecut pe teritoriul grec, a declarat FRONTEX, agenția care gestionează protecția frontierelor europene.

Azilul , ca protecție împotriva guvernului turc

De la lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, guvernul turc a început o campanie de represiunii asupra adepților Guleniști. Aproximativ 150.000 de funcționari publici, soldați, ofițeri de poliție, profesori, judecători și medici , cadre universitare academice , au fost concediați sau suspendați din locurile de muncă din sectorul public pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, în timp ce peste 70.000 de persoane au fost închise.