“La o săptămană după ce am născut, am aflat că mi s-a deschis proces. Cu un bebeluș de cinci zile în brațe, puteau să mă bage la pușcărie”, a povestit Betül Güneș.

Betül Güneș, profesor universitar de religie a fost concediată prin decret de stat, emis dupa puciul eșuat din 2016, cu o lună înainte să nască, pentru că avea cont la Banka Asya, afiliată cu învățătul Fethullah Gulen. 

În a cincea lună de sarcină, profesoară a fost reținută timp de trei zile, fără a avea acces la mâncare. 

Femeia nu a putut să călătorească 700 de kilometri, din Ankara, până în provincia Erzican, unde avut prima catedră. Astfel, procuratura i-a luat declarații prin conferință video, urmând ca Betul să fie cercetată în libertate, cu interdicția de a ieși din țară.

„Nici nu vreau să îmi amintesc de acea perioadă. Dacă Allah nu ar fi interzis, m-aș fi sinucis”, a declarat femeia, reporterului KHK TV.

KHK TV (Decret TV) este dedicat poveștilor oamenilor concediat prin decrete de stat și este înființat de activiști concediați.

În urma puciul eșuat din 2016, aproximativ 150 de mii de fucționari publici au fost concediați prin decrete. Peste 500.000 de persoane au fost ancheta pentru presupuse apartenențe la mișcarea Gulen, din care peste 40.000 de cetățeni turci se află după grati.