Opt cetățeni turci stabiliți în Mongolia au solicitat azil  Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, de frică să nu fie deportați în Turcia, scrie turkishminute.com

Aceștia au obținut certificate de azilanți care dovedesc că sunt protejați de ONU până la 31 decembrie 2019. Profesorii din acest grup au fost refuzați de consulate, pașapoartele lor au fost anulate, iar domiciliul lor legal în Mongolia se încheie pe 30 iunie. Deoarece pașapoartele lor au fost anulate, nu își pot reînnoi permisul de ședere, nici nu pot solicita vize de ieșire din Mongolia. 

„Mongolia are o regulă prin care este nevoie de o viză de ieșire pentru a părăsi țara. Nu putem să cumpărăm un bilet de avion și să decolăm ca în altă parte „, a declarat İshak İlik, unul dintre profesori.

Cetățenii turci nu se simt în siguranță și sunt îngrijorați de viitorul lor, după ce Serviciile de Informare din Turcia au cerut ca alt cetățean turc să fie adus în țară, iar guvernul mongol a refuzat în ultimul moment în urma presiunii opiniei publice.

Guvern turc învinovățește mișcarea Gülen pentru lovitura de stat nereușită din iulie 2016, așa că  a lansat acțiuni de represiune în Turcia și în străinătate. Profesori și oameni din alte domenii au fost recent răpiți de Serviciile de Informații Turcești și au fost aduși în Turcia din țări precum Malaezia, Kosovo și Kazahstan.