Deputatul CHP din Izmir, Atila Sertel, a declarat că din informațiile primite, în închisoarea deschisă Menem de Tip R din cauza condițiilor neigienice au izbucnit boli epidemice și  diverse alte maladii care au dus la moartea a 14 persoane în ultimele 8 luni. Subiectul a fost adus la ordinea de zi a Parlamentului Turciei de către Sertel, au fost formulste o serie de întrebări pregătite să fie puse Ministrului Justiției, Abdul Hamid Gul.

APEL CĂTRE MINISTERUL JUSTIȚIEI

Sertel a spus „ Am obținut informații grave despre închisoarea Menemen de Tip R. O închisoare în care numărul deținuților depășește de 3 ori capacitatea normală, aceștia fiind nevoiți să doarmă în toalete și pe coridoare. Igiena nu poate fi asigurată din cauza aglomerației. Din cauza lipsei de igienă minimală și a mâncărurile nesănătoase oferite de închisoare, s-a ajuns la apariția unei epidemii. Potrivit informațiilor actuale, acum, o cameră din penitenciar se află în carantintă. Ministerul Justiției ar trebui să intervină imediat  în această problemă și să ia măsurile de precauție necesare.”

Sertel a declarat că 14 deținuți și-au pierdut viața de la începutul anului 2019 din cauza lipsei de îngrijire, a neglijenței și a altor motive din aceeași categorie, oamenii sunt condamnați să moară din cauza condițiilor insalubre din închisori.

”Ministerul Justiției și Administrația penitenciarelor în loc să ascundă această problemă populației, ar trebui mai degrabă să ia măsuri imediate,” a subliniat Sertel „ Ar trebui să li se ofere explicații rudelor deținuților, aceștia trebuie să afle ce se întâmplă cu adevărat. Este o crimă împotriva umanității  să împingi oamenii cu bună știință  să se îmbolnăvească sau să moară.”