Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a criticat pe fostul șef al armatei, Ilker Basbuğ după ce acesta a afirmat că membrii partidul de la conducere au legături stânse cu terorismul, a informat Turkish Minute. 

La o ședința a partidului său, Erdoğan i-a răspuns lui Bașbuğ, care a cerut o anchetă privind trecerea unui proiect de lege susținut de partidul de la conducere, Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), în iunie 2009, care să permită personalului militar să fie judecat de instanțele specializate.

 „Solicit tuturor celor care au servit ca deputați în 2009, în special cei ai grupului meu de partid, să depună procese împotriva lui İlker Bașbuğ pentru a proteja drepturile parlamentului”, a îndemnat Erdoğan.

Proiectul de lege din 2009 a facilitat procesul lui Ergenekon, în care mai mulți ofițeri militari au fost urmăriți penal pentru că ar fi planificat o lovitură de stat împotriva guvernului.

Cazul, care a avut drept urmare  o scurtă perioadă de închisoare pentru Bașbuğ, a fost respins în cele din urmă și toți inculpații au fost achitați. 

Unii oficiali guvernamentali și mass-media pro-guvernamentale au publicat rapoarte care afirmă că procesul Ergenekon a fost munca judecătorilor, procurorilor și a ofițerilor de poliție afiliați cu mișcarea Gülen.

„Cine a elaborat acel proiect de lege? Această [problemă] este doar despre FETÖ și ar trebui investigată ”, a spus Bașbuğ. Observațiile lui Bașbuğ au insinuat că deputații AKP care au luat parte la proiectului de lege sunt „ramura politică” a grupului.