Un tribunal din Istanbul a decis menținerea în condiții de arest preventiv a unui om de afaceri, filantrop și renumit activist pentru drepturile omului, printr-o decizie provizorie după  a treia audiere la care s-a procedat în derularea ” Procesului Gezi Park,” conform ipa.news.

Curtea Penală din Istanbul a decis, marți, să se pronunțe pentru ca arestarea lui Osman Kavala să continue, în urma  acuzațiilor formulate ,cum că ar fi încercat să evadeze din închisoare. 

Osman Kavala este singurul suspect aflat încă în spatele gratiilor, în urma protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013. Bărbatul este închis de mai mult de 700 de zile, din noiembrie 2017.

Guvernul turc susține că a fost organizatorul principal al protestelor, folosind organizația sa non-profit Anadolu Kultur pentru a susține financiar revolta.

În vara anului 2013, protestele Gezi au început ca o mică demonstrație pentru a opri guvernarea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP)  să distrugă Parcul Gezi, ultimul spațiu verde rămas în centrul Istanbulului și să îl înlocuiască cu un centru comercial. Demonstrația s-a transformat într-o revoltă la nivel național ca urmare a poziției  inflexibile, neacceptând vreun  compromis a Prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan și a unei manifestări de forță excesive a poliției asupra protestatarilor.  

Sute de mii de oameni din toată Turcia au participat la proteste după ce filmările brutalității poliției împotriva manifestanților s-au propagat  viral pe rețelele de socializare.