Militarii turci şi şi aliaţii săi rebeli sirieni au pătruns miercuri, seară în nord-estul Siriei, lansând operațiunea ” Izvorul Păcii”, asupra luptătorilor miliţiei kurde susţinute de statele occidentale, pentru a stabilii „o zonă de securitate” de 32 de kilometri adâncime, de-a lungul frontierei.

După cinci zile, trupele turcești au luat sub control o zonă de 109 km pătrați, potrivit declarației președintele turc, Recep Erdogan. Acțiunea a forțat cel puțin 130.000 de oameni să părăsească zona. 

„Forțele militare turcești au neutralizat 550 de teroriști, în primele cinci zile” , a declarat Ministrul apărării turc , Hulusi Akar, luni, dimineață.

De asemenea, ministrul a subliniat că patru soldați turci și 16 militari din forțele sirieni și-au pierdut viața. 

Conform Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului(SOHR), 21 de civili au fost ucişi în atacurile armatei turce, printre care și Hevrin Khalaf, un politician de 35 ani. Femeia a fost oprită sâmbătă, pe autostrada M4 lângă orașul Qamișli, ulterior a fost târâtă din vehicul și împușcată de rebelii sirieni aliați cu armata turcă. 

Forțele americane retrase din partea de nord a Siriei

Președintele SUA, Donal Trump a ordonat, duminică, o altă retragerea trupelor americane în Siria în urma operațiunii militare turcești. Secretarul Apărării american, Mark T. Esper a declarat că aproximativ 1000 de militari vor fi retrași din nordul Siriei.

Acordul kurzilor cu Rusia și Siria 

Forțele kurde din zonă spun că au încheiat un acord cu regimul sirian și susținătorii săi ruși pentru a provoca un atac militar contra forțelor turcești, care a venit la doar câteva ore după decizia luată de Donald Trump.

Armata siriană se va desfășura de-a lungul frontierei turce pentru a face față forțelor kurde

Armata siriană se va desfășura pe toată lungimea frontierei cu Turcia, într-un acord cu administrația kurda din nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea unei ofensive turcești, a declarat duminica administrația kurda.

Ministrul apărării turc a subliniat că patru soldați turci și 16 militari din forțele sirieni și-au pierdut viața. 
“Scopul nostru este exterminarea teroriștilor de la granița cu Siria”

Ibrahim Kalin, consilier special al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că trupele turce depun toate eforturile pentru protejarea civililor

“Ne asigurăm că civilii nu sunt atacați și, de asemenea, ne asigurăm că toate minoritățile, inclusiv creștinii, sunt protejate ”, a spus Kalin într-un interviu duminică, respingând afirmațiile că Turcia și aliații săi intenționează să curețe zona populației kurde.

Ministerul educație turc a anulat luni, dimineață cursurile din patru orașe din zonă pentru siguranța civililor.