Documente secrete ale Ministerului de Externe al Turciei obținute de Monitorul Nordic au dezvăluit operațiuni clandestine ale guvernul președintelui Recep Tayyip Erdoğan împotriva  jurnaliștilor care locuiesc în exil în Suedia.

Acestea au scos la iveală modul de funcționare internă din guvernul turc în vânătoarea  jurnaliștilor care s-au manifestat în mod critic la adresa guvernului turc și care sunt în exil. Scopul final al activității guvernului este de a reduce la tăcere vocile critice dincolo de granițele turcești și a de a crea un efect de spaimă pentru cei care continuă să scrie și să vorbească împotriva lui Erdoğan, scrie nordicmonitor.com

O revizuire a documentelor guvernamentale arată că tweet-urile și articolele publicate de jurnaliști au fost enumerate ca dovezi ale terorismului.

De asemenea, autoritățile turcești au discutat despre modalitățile de extrădare a jurnaliștilor exilați din Suedia, fie prin relații bilaterale, fie prin Interpol.

Doi dintre jurnaliștii urmăriți de guvernul turc au fost prezenți în București, în cadrul unei dezbateri despre libertatea mass-media:

Directorul executiv al lui Nordic Monitor, Abdullah Bozkurt, jurnalist turc veteran, care a fost forțat să se mute în străinătate în 2016 pentru a scăpa de represiunea guvernului Erdoğan împotriva libertății presei din Turcia, unde aproape 200 de jurnaliști sunt în prezent închiși.

De asemenea, Levent Kenez, un alt jurnalist în exil, care conducea ziarul național Meydan, din Turcia, iar acum este directorului executiv al Nordic Monitor.

„Există două rețele de comunicații separate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – una pentru circulație internă și una pentru comunicarea cu alte agenții guvernamentale”, a declarat un fost diplomat turc pentru Nordic Monitor, când a fost rugat să comenteze documentele secrete.