Decizia Turciei de-ai achitat pe cei nouă activiști turci, inclusiv filantropul Osman Kavala, după acuzați de terorism legate de protestele din Parcul Gezi, a fost urmată de un șir de reacții din partea activiștilor și oficialilor turci, informat DW.

Grupurile pentru drepturile omului și Uniunea Europeană au catalogat cazul Gezi ca o tentativă a guvernului de a-și împiedica criticile și de a incrimina demonstrațiile anti-guvernamentale.

Parlamentarul din partidul de opozției, HDP, Mithat Sanca a declarat că guvernul de la conducere, AKP, nu s-a putut apărara asupra practicilor lui.

“ Mesajul pe care îl vom extrage aici. Cei care doresc dreptate trebuie să lupte în continuare împotriva tuturor nedreptăților”, a transmis oficialul.

Primarul Istanbulului: “ Salutați pe toți cei care apără istoria”

Mai mult, primarul Istanbul, Ekrem Imamoglu a făcut declarații despre decizia instanței.

“Achitarea tuturor celor din procesul legat de Gezi Park a fost foarte plăcută și o decizie prin care încrederea în sistemul judiciar a fost reînnoită. În numele tuturor locuitorilor din Istanbul, salutați pe toți cei care apără istoria, cultura, verdele și natura acestui oraș”, a subliniat edilul.

De asemenea, fostul raportor UE pentru Turcia, Kati Pir, a postat pe contul său de Twitter.

“Cele mai bune vești dintr-o lungă perioadă de timp din Turcia! Osman Kavala a achitat și judecătorul a dispus eliberarea lui”, a scris aceasta.

Reacția inculpațior: “Sunt plin de speranță”

Gülsüm Elvan, mama lui Berkin Elvan, care a murit împușcată de poliție în timpul rezistenței Gezi, a fost și el în  penitenciarul Silivri. 

„Sunt foarte fericit, sunt plin de speranță. Călătoria nu poate fi judecată. A fost inocență, călătoria. Vom continua lupta noastră. Suntem atât de fericiți astăzi … Sperăm că copiii noștri pierduți s-au întors”, a mărturisit Elvan.

Mücella Yapıcı, una dintre activistele achitatete în cazul Gezi a reacționat în urma verdictului.

 „Deci, ce este? Gezi Park nu poate fi judecată! Gezi Park este o onoare. Gezi Park nu poate fi poluată”, a declarat Yapici.

Reacțiile artiștii și activiști

Muzicianul Zulfu Livaneli a abordat pe Twitter cazul Gezi.”Nu a fost nicio crimă, au suferit foarte mult, dar totuși inima noastră este locul sărbătorii de azi. Nu vor vedea niciodată soarele. Acest caz nu va fi închis până nu va fi solicitat un cont de la ucigașii lor”, a spus artistul.

„Acesta este un proces care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a adăugat Emma Sinclair-Webb, de la Human Rights Watch, la Agence France-Presse.