Afirmaţiile lui Netanyahu survin în contextul în care preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe până la 12 mai dacă va retrage - aşa cum a ameninţat în repetate rânduri - sau nu Statele Unite din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Premierul israelian Benjamin a declarat marţi că Israelul nu doreşte război cu Iranul, la o zi după ce a dezvăluit dovezi despre eforturi secrete ale Teheranului în pofida unui acord internaţional care vizează diminuarea programului nuclear iranian (Reuters.)
„Nimeni nu doreşte acest tip de evoluţie. Iranul este cel care schimbă regulile în regiune”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru CNN, întrebat dacă Israelul este pregătit de război împotriva Iranului.

https://www.nytimes.com/reuters/2018/05/01/world/middleeast/01reuters-israel-iran-netanyahu.html

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a informat pe preşedintele Donald Trump în legătură cu dovezile privind un program secret de arme nucleare dezvoltat de Iran în cadrul unei reuniuni care a avut loc pe 5 martie la Washington, a declarat marţi un oficial israelian.

Trump a fost de acord ca Israelul să publice informaţiile înainte de data de 12 mai, data până la care trebuie să decidă dacă SUA se retrag din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 cu Iranul.

Acuzaţiile lansate luni seară de premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu programul nuclear iranian sunt opera unui ”mincinos inveterat, în pană de idei”, a afirmat marţi Ministerul de Externe de la Teheran, într-un comunicat citat de AFP.

Aceste afirmaţii ”răsuflate, lipsite de interes şi ruşinoase” sunt ale unor ”lideri sionişti (care) nu văd alte mijloace pentru a asigura supravieţuirea regimului lor ilegal decât să-i ameninţe pe alţii recurgând la un bluf reşapat”, se afirmă în comunicatul postat pe site-ul Ministerului iranian de Externe.

”Netanyahu şi regimul sionist de tristă celebritate, ucigaş de copii, ar trebui totuşi să înţeleagă că opinia publică mondială este suficient de educată şi de înţeleaptă” pentru a nu crede astfel de afirmaţii, adaugă textul.

O infruntare despre care nu ştim încă ce formă va lua (Iran warns ‘ARROGANT’ Israel would be ‘ELIMINATED’ in World War 3 as region tensions soar)

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni seară, la posturile de televiziune din ţara sa, că Israelul dispune de ”probe concludente” despre existenţa unui ”plan secret” pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba atomică.

Afirmaţiile lui Netanyahu survin în contextul în care preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe până la 12 mai dacă va retrage – aşa cum a ameninţat în repetate rânduri – sau nu Statele Unite din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.Acordul, încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

https://www.express.co.uk/news/world/949236/world-war-3-iran-israel-airstrikes-missiles-benjamin-netanyahu-hassan-rouhani