Președintele turc Recep T. Erdoğan, care a dus o lupta necontenită împotriva adepților mișcării fidele clericului F. Gülen, a declarat pur şi simplu ca simpatizanții mișcării Gülen care trăiesc în Turcia nu se vor bucura de “dreptul la viață”.

turkey

Adresandu-se publicului într-un miting desfăşurat în provincia de la Marea Neagră , Zonguldak, Erdoğan a declarat marţea trecută: „Suprimăm orice Gülenist din armată, din poliție și din instituțiile de stat. Și vom continua curățarea lor din aceste organizații, deoarece vom eradica acest cancer din corpul acestei țări și al statului. Ei nu se vor bucura de dreptul la viață. Ei au divizat această națiune, acest Ummah. Lupta noastră împotriva lor va continua până la capăt. Nu îi vom lăsa răniți…“

Turcia a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat militară care a avut loc la 15 iulie, în timpul căreia peste 240 de persoane au murit şi peste o mie au fost rănite. Imediat după puci, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Erdogan au dat vina pe mișcarea Gülen, în ciuda lipsei oricărei dovezi în acest sens.

Deși mișcarea Gülen neagă cu fermitate ca ar fi avut vreun rol în puci, guvernul o acuză că ar fi pus la cale lovitura de stat dejucată.

Fethullah Gülen, inspiratorul Mişcării Hizmet, a cerut de altfel o anchetă internațională pentru investigarea tentativei de lovitură de stat. Dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu“- şi guvernul său au inițiat o epurare pe scară largă care vizează suprimarea simpatizanților mișcării din cadrul instituțiilor de stat, umilirea şi persecutarea figurilor sale populare și punerea lor sub arest.

magdur

În epurările masive de după lovitura de stat care sunt înca în curs de desfășurare , peste 135.000 de persoane, inclusiv mii de cadre din armată, au fost eliminate pe motivul conexiunii lor reale sau imaginare cu mișcarea Gülen, potrivit unei declarații a ministrului muncii din 10 ianuarie.

La 1 martie, 93.248 de persoane erau reținute fără sentinţă judecatorească, iar altele 46.274 în arest preventiv.

Potrivit unei declarații emise de ministrul de Interne Süleyman Soylu în 2 aprilie, un total de 113.260 de persoane au fost reținute în cadrul investigațiilor privind mișcarea Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie în timp ce 47.155 au fost puse sub arest preventiv.

Guvernul AKP și Erdoğan au început războiul împotriva mișcării Gülen la sfârșitul anului 2013, în urma izbucnirii unui scandal de corupție în care a fost implicat cercul apropiat al lui Erdoğan. Erdoğan acuză, de asemenea, mișcarea de plănuirea investigațiilor de corupție pentru a răsturna guvernul său, în timp ce mișcarea neagă cu fermitate acuzaţiile.


*Clip video Globe Post.