Guvernul turc dorește ca producția primei mașini electrice produsă în Turcia să iasă pe șosele în 2022, a informat Gazete Duvar.

Conform decretului publicat în Monitorul Oficial din 27 decembrie, fabrica va fi înființată în provincia Bursa. De asemenea, mașina electrică cu prototipul adus din Italia, va fi produsă în cinci modele și într-un număr de 175.000 pe an.

Gürcan Karakaș, directorul general al firmei dezvoltatoare în producţia  mașinii a declarat vineri, la lansarea protipului din Istanbul, că mașina a fost proiectată ca un dispozitiv inteligent compatibil cu Internet of Things.

Cele două modele dezvăluite sunt în culorile roșu și alb, simbolizând steagul turc. Prețul achiziționării unei mașini se estimează să fie peste 200.000 de lire (30 000 de euro). 

Devrim, prototipul primei mașini turcești.

Turcia a încercat pentru prima dată să își producă propria mașină în 1961, Devrim (Revoluția), dar nu a reușit niciodată să treacă de etapa prototipului. 

În 2016, guvernul turc a plătit suma de 40 de milioane de euro companiei Saab din Suedia, în schimbul unei platformei și două prototipuri, însă proiectul nu s-a mai dezvoltat.