Mai mult organizații din Turcia au creat o platformă online în efortul de a combate și de a conștientiza la nivelul opiniei publice, problema  cenzurii online din țară, a informat Gazete Duvar.

Asociația pentru Studii de Drept și Media (MLSA), în colaborare cu Asociația pentru Informații Sociale și Comunicare (TBİD) precum și alte organizații, au instituit platforma Web Free Turcia, care își propune să creeze o bază de date cuprinzătoare de site-uri web blocate în scopul informării publicului cu privire la starea actuală a cenzurii pe internet în Turcia.

Pe fondul creșterii interzicerii site-urilor din Turcia, MLSA s-a angajat în proiectul Free Web Turkey în cadrul programului Fondului olandez pentru parteneriat regional (MATRA).

„Programul se concentrează acum pe contribuția la consolidarea organizațiilor societății civile, a democrației și a statului de drept în țările aflate în procesul de  pre-aderare, țările Parteneriatului estic și țările din regiunea arabă”,se spune pe  site-ului web al programului.

Site-ul își propune să fie o resursă independentă pentru informarea și  conștientizarei jurnaliștilor și avocaților cu privire la site-urile de pe internet care sunt interzise în țară, o practică comună în ultimii ani în care accesul la site-uri web au fost blocate în Turcia în ultimii ani.

Până la începutul anului 2020, site-ul Wikipedia era blocat pe teritoriul Turciei pe motiv că acesta  nu ar fi  reușit să elimine conținutul care „atacă pe nedrept” Turcia și „dăunează reputației țării”.