Cea mai mare organizație umanitară din Turcia a cheltuit 3,7 milioane de lire (645.000 de dolari) transferați prin Programul alimentar mondial (PAM) pentru achiziționarea de vehicule de lux.

Conform presei turcești, fundația Semilună Roșie a utilizat până la 3,7 milioane de lire (645.000 de dolari) din fondurile trimise prin programul pentru refugiați, pentru a cumpăra zece vehicule de lux.

Decizia de a achiziționa mașinile cu banii din bugetul programului ESSN a fost dată în cadrul unei ședințe conduse de Kerem Kinik, președintele fundației Semilună Roșie, pe 21 mai 2018. „Este potrivit să cumpărați vehicule off-road 4 × 4 pentru a ajunge cu ușurință la cei din mediul rural pentru a desfășura activitățile menționate în proiectul SUY (ESSN) 2018”,au argumentat oficialii fundației Semilună Roșie.

Portalul de știri turcesc Birgun, a raportat că două dintre vehiculele achiziționate au fost modelul Toyota Land Cruiser Prado din 2017, restul de opt au fost modele Ford Edge din același an.

În parteneriat cu Semilună Roșie din Turcia, o parte a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie, PAM oferă transferuri lunare de bani prin intermediul Programului Net de Securitate Socială de Urgență (ESSN), astfel încât refugiații care au nevoie să poată face cumpărături pentru mâncare, haine, să plătească chiria și facturile.

PAM a declarat că a oferit 1,1 miliarde de dolari economiei turcești prin transferurile de bani care au sprijinit aproximativ 1,5 milioane de oameni din 2012.