Peste 300.000 de cărți au fost scoase din școlile și bibliotecile din Turcia și distruse după tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit Ministrului Educației din Turcia.
Ministrul educației, Ziya Selçuk, a anunțat săptămâna trecută că 301.878 de cărți au fost distruse, întrucât guvernul de la conducere luptă contra oricărei legături cu Fethullah Gülen.
Situațiile absurde abundă. Spre exemplu,în 2016, o carte de matematică a fost interzisă pentru că apăreau inițialele numelui lui Gülen într-o întrebare: „citind din punctul F în punctul G”, conform site-ului Turkey Purge. De asemenea, în decembrie 2016, ziarul turc BirGün a raportat că manuale au fost distruse și reeditate din cauza cuvântului Pennsylvania, locul unde Gülen locuiește. Mai mult, potrivit rapoartelor, străzile numite Gülen din Ankara au fost redenumite.
Organizațiile internațională de scriitori sunt alarmate de comentariile ministrului educației din Turcia.
„În doar trei ani, peisajul editorial din Turcia a fost decimat, 29 de edituri închise prin decret de urgență pentru„ răspândirea propagandei teroriste ”, au declarat PEN International și PEN UK, într-un comunicat comun.
„Guvernul și-a mărit dramatic influența asupra presei și a publicării, reducând astfel vocile critice”, declară PEN. „Solicităm autorităților turce să permită redeschiderea și funcționarea independentă a editurilor și să pună capăt de urgență represiunii lor îndelungate asupra libertății de exprimare, care continuă să fie afectată.”