Halkbank, una dintre cele mai mari bănci din Turcia, a fost acuzată de fraudă şi spălare de bani de către procurorii americani în legătură cu o schemă de încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului, potrivit ziarului britanic Financial Times.

În ajunul vizitei lui Mike Pence, vicepreședintele SUA în Turcia, procurorii din New York au depus o acuzație împotriva băncii Halkbank, sub acuzația că a încălcat sancțiunile americane asupra Iranului.

Acuzațiile împotriva băncii sunt punctul culminant al unei investigații de lungă durată privitoare la o schemă de schimb de aur contra petrol, schemă practicată între Turcia și Iran, în ciuda deciziei SUA de a impune sancțiuni asupra Iranului. Acțiunea ar fi  fost efectuată cu ajutorul mai multor foști miniștri din guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Procurorii susțin că veniturile din vânzarea de petrol și gaz iranian către Turcia au fost depuse la banca de stat, Halkbank,iar apoi s-au  folosit diferite scheme de sancționare pentru a obține aproximativ 20 miliarde de dolari. 

Halkbank neagă acuzațiile  SUA

Halkbank a informat că acuzaţiile aduse de SUA la adresa sa fac parte din sancţiunile pe care Washington-ul le-a impus Ankarei din cauza incursiunii sale militare în Syria şi reprezintă un aspect legal „fără precedent”.

Oficialii băncii sunt de părere că acţiunea Washington-ului nu se încadrează în competenţa Departamentului de Justiţie al SUA, deoarece Halkbank nu are filiale sau angajaţi în Statele Unite.

Scandalul „Corupția Secolului”

Pe 17 decembrie 2013, un scandal a izbucnit în Turcia după ce 52 de persoane, printre care fiii a trei miniștri și oameni de afaceri apropiați ai lui Tayyip Erdogan, au fost reținuți după un raid efectuat în Istanbul. Guvernul lui Erdogan a mușamalizat scandalul prin demiterea procurorilor și polițistilor turci implicați în anchetă.

Activitățile ilegale ale oficialilor turci au devenit publice în SUA după ce Reza Zarrab, un milionar turco-iranian a fost arestat în martie 2016 pe aeroportul din Miami și a făcut declarații despre activitățile oficialilor turci implicați în caz.