Un polițist turc închis pe nedrept pentru că ar fi descărcat o aplicație, a murit de cancer limfatic, înainte  de decizia finală de  achitare, transmite cotidianul Hurriyet.

Polițistul Cahit Şen a fost concediat printr-un decret, după trei zile de la puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Pe 6 septembrie 2016, acesta a fost arestat pe motiv că ar fi folosit aplicația ByBlock,fapt  pe care autoritățile turce îl folosesc drept   dovadă la apartența la o organizație teroristă.

Bărbatul a petrecut șase luni după gratii la o închisoare de lângă o fabrică de acid, unde s-a îmbolnăvit de cancer limfatic. 

În timpul judecării, Cahit Şen a reușit să dovedească că nu el a descărcat aplicația, ci a arătat că vecinul său, folosind același ruter de intenet, a făcut acest lucru.

Astfel, pe 28 noiembrie 2017, la ultimul proces, judecătorul de la Curtea Penală din Erzincan, l-a  achitat pe inculpatul Șen. 

După această decizie, Cahit Şen a cerut despăgubiri pentru practicile nedrepte.La final, pe 27 martie 2019, fostul polițist a câștigat procesul în instanță, iar statul a fost obligat să plătească 31.544 de lire. 

Cu toate acestea, bărbatul a decedat pe 21 mai 2019, la vârsta de 59 de ani, fără să apuce să vadă decizia finală a instanței.  A fost   înmormântat la ciminitrul din Çanakkale.

Fiica acestuia, Zuhai Șen a declarat reporterului de la Hurriyet că nu are nicio pretenție.

“Nu așteptăm nimic, nici nu mai urmărim procesul. Moartea tatălui meu nu este un caz singular. Să se știe, că a fost tratat nedrept și acest lucru nu poate fi reparat”, a declarat fiica lui.

După puciul eșuat, aproximativ 150.000 de cetățeni turci  au fost concediați prin decrete guvernamentale. Din aceștia, 70 de mii de oameni au murit în închisori din cauza condițiilor inumane.