Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia a fost ales pe 11 decembrie, după alegerile care ar fi fost influențate de guvernul turc, a informat Turkish Minute.

Comunitatea armenească din Turcia l-a votat, miercuri, pe Episcopul Sahak Mașalyan, în vârstă de 57 de ani, ca al 85-lea Patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia, conform anunțului bisericii, la sfârșitul unei proceduri de alegeri care a început pe 7 decembrie.

Sahak Mașalyan îi succede  pe Patriarhului Mesrob al II-lea, care a murit în martie, la 62 de ani. Arhiepiscopul Aram Ateșyan, a fost în calitate de Patriarh în funcție din 2008, când Mesrob a devenit incapabil și s-a retras de la  îndatoririle sale.

Boicot din partea armenilor

Ateșyan și Mașalyan au fost  doar cei doi candidați care au reușit să candideze la funcție, după ce Turcia a decis că clerul armean care slujește în prezent în străinătate nu va fi eligibil. 

Cel de-al treilea candidat a renunțat la cursă în semn de protest, în timp ce unii membri ai comunității au boicotat alegerile, potrivit rapoartelor mass-media turce.

Garo Paylan, deputat în parlamentul Turciei, a fost printre membrii comunității care au boicotat alegerile.

„Nu îl voi considera pe cel ales pentru a fi patriarhul meu”, a scris el pe Twitter, adăugând că cei care au intervenit în alegeri vor intra în „paginile întunecate” ale istoriei.

Anul trecut, guvernul turc a intervenit pentru a opri alegerile de la patriarhie, pe motiv că „nu au fost îndeplinite condițiile necesare pentru procesul electoral”  dar și din cauză că Mesrob era încă în viață.

Patriarhul este considerat conducătorul armenilor din Turcia, care sunt de aproximativ 70.000 și ține legătura dintre guvern și comunitate.