Turcia a respins sprijinul României pentru stabilirea unei prezențe permanente a NATO în regiunea Mării Negre, a raportat Nordic Monitor.

La summitului NATO, de la Varșovia din 2016, România a solicitat sprijinul Turciei pentru stabilirea unei prezențe permanente a NATO în regiunea Mării Negre, însă cererea a fost  respinsă de Ankara.

Conform unui procesului-verbal al Statului Major al Apărării din Turcia, oficialii turci au respingă propunerea românilor, întrucât nu respecta politica Turciei privind Marea Neagră.

Oficialii turci au subliniat că trebuie menținută stabilitatea în Marea Neagră, argumentând că activitățile NATO ar fi sprijinite în conformitate cu limitările impuse de Convenția de la Montreux, iar Rusia nu ar trebui să fie provocată inutil.

Turcia și-a exprimat anterior îngrijorarea pentru ambițiile ruse resimțite  în regiunea Mării Negre și a cerut o prezență mai mare a NATO în regiune. 

Cu toate acestea, relațiile Turciei cu Rusia s-au îmbunătățit începând cu 2016, iar Turcia s-a manifestat contra creșterii prezenței NATO în Marea Neagră.