Un jurnalist armean cunoscut a fost comemorat la 13 ani de la asasinarea sa. Cu toate acestea, cazul morții jurnalistului este încă nerezolvat de autoritățile turce, conform Gazete Duvar.

Redactorul șef al ziarului Agos, Hrant Dink a fost comemorat pe 19 ianurie, în cartierul Șișli din Istanbul. Mulțimea adună la ceremonie au scandat sloganuri care au solicitat justiție în cazul crimei sale.

„Nu este târziu să ne fie rușine”, au scris manifestanții pe fosta clădire a ziarului Agos, din Istanbul, unde Dink a fost ucis.

„Toți suntem Hrant, toți suntem armeni”, a scandat mulțimea adunată pentru a comemora lui Dink.

Ce s-a întâmplat?

Hrant Dink, redactorul șef al cotidianului Agos, a fost împușcat la vârsta de 52 de ani, în plină zi, în afara biroului său din centrul Istanbulului, pe 19 ianuarie 2007 de către un tănăr naționalist.

Ogün Samast, pe atunci, un tănăr de 17 ani, a mărturisit uciderea jurnalistului și a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011.  Cu toate acestea, Ogün Samast va fi eliberat în octombrie 20202, în urma reformei justiției adoptată anul trecut în parlamentul turc.

Scandalul a izbuncit atunci când s-a dezvăluit că forțele de securitate au fost conștiente de un complot pentru a-l ucide pe Dink, dar nu au acționat.

Rudele și susținătorii jurnalistului au învinovățit oficiali turci, poliția, personal militar și membri ai Agenției Naționale de Informații (MİT) pentru că ar fi  jucat un rol în uciderea lui Dink prin neglijarea datoriei de a-l proteja pe jurnalist.