Fostul atașat militar la București, colonelul Șamil Türk Özkan, care a fost condamnat la închisoare pe viață pentru tentativa de lovitură de stat din dosarul deschis după 15 iulie, a fost eliberat în urma apelului intentat de avocatul său la instanța superioară, conform cotidianului turc, Sozcu.

După misiunea exercitată în post la București, de atașat militar al Turciei, Şamil Türk Özkan, și-a continuat datoria de comandant al jandarmeriei, în sud-estul Turciei, în Diyarbakir, din februarie 2016.

În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, la fel ca alte mii de soldați, colonelul Özkan a fost și el arestat. Ozkan a fos acuzat de „Organizarea loviturii de stat”, pe motiv că a fost apelat la telefon de patru ori de către un coleg de misiune.

În cursul procesului derulat la Curtea Penală 8 Diyarbakir, Özkan a declarat că a dat comenzi soldaților aflați sub comanda sa, împotriva loviturii: „În  acea seara sunt foarte sigur că mi-am pregătit soldații aflați sub comanda mea împotriva loviturii. Sute de soldați au fost martori.”

Eliberat după condamnarea pe viață

În aprilie 2018, instanța a decis condamnarea la închisoare pe viață a colonelului Özkan. Dosarul de judecată a fost trimis în urma apelului la Instanța Superioară.

Instanța superioară din provincia Gaziantep a decis eliberarea condiționată a lui Özkan,care fusese inițial condamnat la închisoare pe viață la a 4-a audiere a rejudecării din luna mai, sub semnătură și cu interzicerea părăsirii țării.