Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a respins criticile legate de un acord de frontieră maritimă cu Libia, care permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor zone vaste râvnite de alte țări, conform Malaymail.com

Noul acord a fost semnat pe 27 noiembrie de președintele turc, Tayyip Erdogan și de Fayez al-Serraj, șeful Guvernului libian recunoscut internațional, cu sediul la Tripoli, pe care Ankara îl sprijină împotriva forței militare rivale din estul Libiei, urmează să fie publicat. 

Presa internațională sugerează că Turcia s-ar putea extinde cu aproximativ o treime din spațiu, permițându-i să aibă acces la rezervele de petrol și gaz descoperite recent în estul Mediteranei.

„Acest pas este un drept suveran al Libiei și Turciei. Nu vom dezbate acest drept suveran cu voi. Le vom spune asta în mod deschis”, le-a spus, marți, Erdogan, jurnaliștilor de pe un aeroport din Ankara înainte de a pleca spre Summitul de la Londra.

Primul ministru grec, Kyriakos Mitsotakis a declarat, duminică, că va solicita sprijinul NATO la Summitul Alianței de la Londra.

Grecia a amenințat, de asemenea, să-l expulzeze pe ambasadorul libian, cu excepția cazului în care sunt furnizate detalii despre acord.

Turcia și Libia au semnat un pact prin care împart controlul apelor Mediteranei între cele două țări, o acțiune care blochează practic câmpurile gazeifere și petroliere din Israel, Egipt, Cipru și Grecia.


Articolul precedentBosnia Herțegovina: Profesor turc arestat pentru a fi extrădat în Turcia
Articolul următorTurcia a expulzat 59 de membrii ISIS în țările de origine în ultima lună