Ilham Tohti, un economist închis după grati care luptă pentru drepturile minorității uigure în China, este laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European.

La decernare, fiica lui, Jewher Ilham a ridicat premiul acordat lui Ilham Tohti, în cadrul reunii Parlamentului European la Strasbourg, Franța.

Jewher Ilham a vorbit despre tatăl său, dar și despre miile de oameni nevinovați în din închisori sau în lagăre care au fost condamnați pentru că au folosit limba uigură, fapt legal potrivit constituției chineze. 

”Alții au deschis grădinițe în limba uigură, ceea ce e, de asemenea, legal în China. Unii au cântat în limba uigură, ceea ce e legal. Dar toți acești oameni au fost trimiși în lagăre și închisori în mod ilegal”, a declarat tânăra.

Fiica lui Ilham Tohti a mulţumit pentru premiu acordat și pentru ajutarea conștientizării situațiiei uigurilor din China.

„Aţi reuşit să scoateţi în evidenţă munca tatălui meu dar şi persecuţiile la care a fost supus din cauza eforturilor depuse. Aţi adus în atenţia Uniunii Europene şi a lumii întregi drama uigurilor, deţinuţi în tabere de concentrare din China. Sunt onorată să primesc premiul în numele tatălui meu, sunt bucuroasă că pot spune povestea lui căci el nu o poate spune”, a spus  Jewher.

Ilham Tohti este acuzat de separatism și a fost condamnat la închisoare pe viață în 2014. Din 2017, peste un milion de uiguri au fost închiși într-o rețea de lagăre de internare. Inițial, Beijingul a negat existența acestor lagăre, pe care acum le numește ”tabere voluntare de reeducare”.