KAMİL DEMİRKAYA 

Declarația universală a Drepturilor Omului a fost adoptată pe 10 decembrie 1948. Turcia a aderat la aceasta dupa 6 ani. Astăzi, la 70 de ani de la acest moment, mai există încă numeroase cazuri de încălcări grave ale drepturile omului în întreaga lume. 

Turcia, stat care nu se bucură de o imagine favorabilă din acest punct de vedere, a fost scena a numeroase încălcări grave după data de 15 iulie 2016.

Conform raportului publicat săptămâna trecută de către organizația Article 19, există un număr total de 326 jurnaliști arestați la nivel mondial, dintre care 174 se află în Turcia. Conform declarației din 21 octombrie 2018 a ministrului justiției, Abdülhamit Gül, în prezent se află în arest un număr de 49 697 de persoane, membre ale mișcării Hizmet. Numărul total al celor închiși din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet a ajuns la 31 400.

turcia torture

Conform raportului OHAL din iulie, au fost eliberate din funcții publice 134144 persoane. Dacă adăugăm la acestă cifră și persoanele care au raămas fără loc de muncă din cauza închiderii de instituții, numarul total ajunge la cel puțin 170 000.

Potrivit aceluiași raport, în ultimii doi ani  au fost anchetate și arestate cel puțin 228 137 de persoane, membre ale mișcării Hizmet, de etnie kurd sau membre ale formațiunilor de stânga.

Regimul de la Ankara, care a închis școli sub pretextul situației de urgență instituite, se laudă acum cu construcția de penitenciare. Sunt mândri că vor construi 50 de noi penitenciare. Numărul de persoane arestate sau închise a atins recordul.

De asemenea, conform datelor din penitenciare, se află închiși un număr de 743 de copii cu vârste cuprinse intre 0-6 ani și 3000 de copii cu vârste între 6-18 ani. La un moment dat, numărul de femei închise ajunsese la 17 000. Acest numar s-a redus în urma eliberărilor.

Conform buletinului ministerului de interne, săptămânal sunt puse sub urmărire în medie 800 de persoane. Numarul celor puși sub urmărire din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet este în medie de 500.

Având în vedere faptul că astăzi este  Ziua Drepturilor Omului, îmi doresc ca actele de încălcare a drepturilor omului din Turcia și din întreaga lumea să ia sfârșit în cel mai scurt timp.

https://zamanromania.ro/erdogan-declara-ca-adeptii-lui-gulen-din-turcia-nu-se-vor-bucura-de-dreptul-la-viata/