Mustafa Dzhemilev, disidentul interzis în Crimeea, care a stat 303 zile în greva foamei, a vorbit într-un interviu acordat pentru Libertatea despre luptele cu statul rus pentru anexarea Crimeei, dar și despre cererea de ajutor adresată statului turc.

Întrebat despre susținerea acordată de Turcia, tătarul crimeean Mustafa Dzhemilev a povestit despre cele trei cereri către fostul premier Reccep Erdogan.

“În anul 2014, la întâlnirea cu Erdogan, am avut trei solicitări: prima a fost să susțină sancțiunile economice asupra Rusiei, a doua viza blocarea Strâmtorii Bosfor pentru a nu permite relocarea flotei Rusiei către Crimeea din alte zone și a treia se referea la flota turcească din Marea Neagră care să nu permită acțiunile Rusiei pe mare. Erdogan nu a putut să țină cont de solicitările noastre, dar ajută comunitatea tătără crimeeană prin alte moduri. Turcia sprijină comunitatea tătară crimeeană mai mult decât orice alt stat “, a declarat Mustafa Dzhemilev.

Mustafa Dzhemilev este un tătar crimeean, fost disident sovietic, multiplu premiat internațional pentru lupta sa împotriva abuzurilor îndreptate asupra minorității sale etnice.

În perioada sovietică,  Mustafa Dzhemilev a luptat pentru dreptul  comunității sale de  întoarcere în Crimeea , după ce sovieticii au decis, în anul 1944,  deportarea în masă a tătarilor de pe teritoriul în care trăiau de secole.