Soprana Mariana Nicolesco, inițiatoarea Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclée", a mulțumit, prin intermediul unui comunicat de presă, 'minunatului public brăilean, care n-a ținut seama nici de ploaie, nici de tornadă', pentru a fi prezent la acest eveniment.

La ediția din acest an a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, care se desfășoară în perioada 25 iulie — 6 august, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, s-au înscris 200 de concurenți din 18 de țări.

În cea de-a doua etapă a competiției au rămas 81 de tinere talente din 17 țări, respectiv 43 de soprane, 8 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni, 3 bas-baritoni și 4 bași.

În aceeași seară s-a aflat că soprana Adela Zaharia, laureată acum doi ani a Marelui Premiu Darclée, a câștigat cu câteva ore înainte Concursul ‘Operalia’, patronat de Placido Domingo, concurs câștigat la ediția precedentă de tenorul Ioan Hotea, laureat de asemenea al Marelui Premiu Darclée în 2015, prezent în aceste zile pe scena brăileană.

Cea de-a XXI-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” s-a deschis marți seară, cu Concertul inaugural susținut de laureații ediției anterioare, câștigători ai Premiului I și Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu și tenorul Ioan Hotea, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici, care au interpretat arii din Bellini, Rossini, Donizetti, Flotow, Delibes, Puccini și Verdi.

Publicul a aplaudat-o minute în șir pe soprana Mariana Nicolesco pentru interpretările urmărite pe video-ecran în rolurile de soprană drammatico di agilitŕ din operele ‘La Vestale’, de Spontini, ‘La Wally’, de Catalani și ‘Macbeth’, de Verdi, prezentate ca omagiu adus Haricleei Darclée.,

Organizatorii evenimentului sunt Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Brăila, CJCPCT Brăila.

‘Cordiala exigență, cultul valorilor și al marilor tradiții ale artei cântului, încrederea acordată fiecărui concurent, ideea că fiecare e învingător în măsura în care se întrece pe sine — tradiție statornicită de ani de zile la Concursul Darclée a dat în acest an rezultate excepționale depășind, în opinia tuturor membrilor juriului internațional al competiției, toate așteptările imaginabile’, a declarat cu acest prilej Mariana Nicolesco.

Pentru organizarea acestei ediții, Consiliul Local Brăila a alocat suma de 600 mii lei, iar Consiliul Județean 40 mii lei, prin intermediul Filarmonicii ‘Lyra — George Cavadia’, costurile totale ale organizării acestui eveniment, care se desfășoară sub înaltul patronaj al UNESCO, fiind de 1.800.000 lei.

‘Numărul record de 200 de concurenți din acest an întărește acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul’, a declarat soprana Mariana Nicolesco.

Pe 4 august va avea loc reprezentația cu opera ‘I Pagliacci de Leoncavallo’, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea și Mariana Nicolesco.

sâmbătă seara ei au asistat la un Omagiu adus lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naștere și la conferința cu videoproiecții susținută de muzicologul și medicul foniatru dr. Stephan Poen, care a evocat Gloria Muzicii, în care marele bariton apare în rolurile sale favorite din operele Andrea Chenier de Giordano și Tosca de Puccini.

Pe 5 august, în prezența 10-15 mii de spectatori, va avea loc pe Esplanada Dunării tradiționalul Concert Extraordinar la care iau parte laureații Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu și a Orchestrei Festivalului Darclée, dirijor maestrul Marco Balderi.

Pe 6 august, la Teatrul ‘Maria Filotti’, juriul Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunța câștigătorii competiției din acest an, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor și a Galei Laureaților.

Din juriu fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi și Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel și Felix Serraclara din Spania.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Fundația Darclee, o ‘extraordinară apreciere’ a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée vine din partea lui Josef Hussek, fost director al Festivalului de la Salzburg: ‘Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totodată Competiție, Master Class și adevărat Festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică’.

foto 4 matei varga
Pe 3 august va fi ovaționat marele pianist Matei Varga, venit special de la New York pentru a celebra la Brăila Centenarul Dinu Lipatti.

În 1995, la aniversarea a 135 de ani de la nașterea Haricleei Darclee, orașul său natal, Brăila, i-a adus ca omagiu organizarea Concursului Național de Canto ce-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco și desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Concursul Internațional de Canto ‘Hariclea Darclée’ se organizează la fiecare doi ani, în anul dintre o ediție și alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică Master Classes.Din 1995 și până în prezent, 2.500 de artiști din 50 de țări și de pe 5 continente au participat la Festivalul și Concursul Darclée, precum și la Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de Mariana Nicolesco.

mariana-nicolesco-la-lied-2012