17 biologi marini și-au unit forțele într-un nou proiect care vizează evaluarea gradului de poluare în Marea Neagră, conform hurriyetdaily.com

Echipa formată din oameni de știință din patru țări, inclusiv Turcia, a urcat la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum” și a efectuat prelevări de apă, sedimente și organisme marine pentru a evalua starea de sănătate a mării, ceea ce marchează majoritatea graniței de nord a Turciei.

Proiectul, „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile umane” (ANEMONE), a fost lansat cu croaziera științifică comună pentru Marea Neagră în perioada 30 septembrie – 7 octombrie, potrivit unui comunicat de presă al Fundației Turcești pentru Cercetări Marine. 

„Am colectat aproape 65 de eșantioane de pe fundul rafturilor românești, bulgare și turce din Marea Neagră și măsurători extinse pentru oxigenul dizolvat, temperatura, salinitatea, nutrienții, poluanții și parametrii biologici de la 21 de stații”, a adăugat coordonatorul Institutului Național de Cercetări Marine și Dezvoltare (NIMRD) în România.

Rezultatele vor fi împărtășite, culese și publicate sub forma raportului privind „Starea mediului din Marea Neagră de Vest”.