Președintele Myanmarului va fi audiată la Haga ca urmare a acuzațiilor formulate de Gambia pentru acțiunile de “curățare etnică” asupra cetățenilor musulmani din zona Rohingya, raportează AP News.

Ministrul Justiției din Gambia a făcut apel la instanța superioară a ONU pentru recunoașterea genocidul împotriva minorității Rohingya din Myanmar. Astfel, președintele Myanmarului, Aung San Suu Kyiva fi audiată timp de trei zile , începând de marți, la Haga. 

Gambia a dezvăluit informații despre bărbații, femeile și copiii Rohingya uciși și acțiunile de distrugere a zeci de mii de case ale musulmanilor din nordul Myanmarului.

Dincolo de detalierea relatărilor despre viol, mutilare și uciderea copiilor de către soldați, echipa juridică a Gambiei a catalogat evenimentele ca fiind„ genocid continu” și incitarea a guvernului la ura rasială.

Protest în fața instanței de la Haga 

Sute de susținători ai minorităților din Rohingya s-au strâns în fața instanței, purtând bannere pe care era scris  „Stop Genocid”, iar unii au purtat fotografii ale lui Suu Kyi alături de textul „Rușine” și „agent al armatei”.

Peste 700.000 de cetățeni care fac parte din grupul etnic, rohingya s-au refugiat în Bangladesh pentru a scăpa de acțiunile de “curățare” care au implicat violuri în masă, ucideri și distrugerea caselor.

Raport ONU

La ONU s-a constituit  în septembrie, o comisie care a pregătit un raport care face referire la situațiile  din Myanmar,acestea  fiind catalogate ca “ îngrijorătoare” .

De asemenea, analiștii politici susțin că prezența lui Suu Kyi la audiere este o mișcare politică pentru a câștiga popularitate la alegerile parlamentare de anul viitor.

Suu Kyi a primit premiul Nobel pentru pace în 1991 pentru promovarea democrației și drepturilor sub junta de atunci a guvernării din Myanmar.