Autorităţile au lansat şi o anchetă împotriva lui Kilicdaroglu după ce acesta a postat pe reţelele de socializare online o caricatură în care faţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan era desenată pe mai multe animale, dedesubt fiind scris 'Ţinutul lui Tayyip'.

Liderul principalului partid de opoziţie turc, Kemal Kilicdaroglu, a fost amendat miercuri pentru defăimarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a familiei sale în legătură cu afirmaţii despre transferuri internaţionale de bani, relatează Reuters.

Erdogan a respins acuzaţiile făcute de preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, afirmând în luna noiembrie că familia sa ‘nu a trimis nici măcar o centimă în străinătate’.

Preşedintele turc, care a fost reales în urmă cu trei săptămâni şi deţine puteri executive sporite, anunţase că se va adresa justiţiei contra lui Kilicdaroglu, care va trebui să ‘plătească preţul’ pentru afirmaţiile făcute.

Potrivit deciziei de miercuri a instanţei, Kemal Kilicdaroglu va trebui să plătească o amendă de 359.000 de lire sterline (75.000 dolari) preşedintelui Erdogan şi rudelor sale, aceasta fiind cea mai mare amendă dictată contra liderului CHP.

Separat, autorităţile au lansat şi o anchetă împotriva lui Kilicdaroglu după ce acesta a postat pe reţelele de socializare online o caricatură în care faţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan era desenată pe mai multe animale, dedesubt fiind scris ‘Ţinutul lui Tayyip’.

Caricatura era o referire la un desen similar, ironic la adresa lui Erdogan şi care a fost realizat de studenţii de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu, cu sediul la Ankara, în timpul ceremoniei de absolvire, în cursul acestei luni. În acest caz, patru studenţi au fost arestaţi pentru ‘insulte la adresa preşedintelui’.

Insultarea preşedintelui în Turcia poate atrage o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, iar avocaţii lui Erdogan s-au adresat justiţiei în peste 1.800 de cazuri pentru această acuzaţie.

Organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că guvernul turc a devenit tot mai intolerant faţă de opozanţi după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. În luna martie, ministrul de interne turc a anunţat că autorităţile au arestat şi au pus oficial sub acuzare 77.000 de persoane suspectate de legături cu puciul eşuat. De asemenea, autorităţile turce au închis 130 de instituţii de presă.