Restaurarea controversată a Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, urmează să fie finalizată pănă la sfârșitul lunii iunie, relatează Hurriyet Daily News.

İsmet Çalık, director regional adjunct al fundațiilor din Trabzon a declarat că împrejurimile complexului vor fi deschise vizitatorilor la sfârșitul lunii mai. 

Ultimele fotografii de la restaurare au declanșat reacții pe rețelele de socializare, după ce în imagini, betonul acoperea spațiul verde din grădina complexului și căile de acces erau  acoperite cu pietre.

Cu toate acestea, Çalık a subliniat că restaurarea a fost realizată cu mare atenție sub supravegherea experților.

„Trebuie menționat că arborii existenți sunt protejați.Liniile de irigație și electricitate au fost săpate pe podelele solului, care sunt utilizate în prezent ca șantiere. După închiderea acestor canale, ecologizarea și plantarea vor fi finalizate „, a declarat directorul.

Mai mult, unele dintre pardoselile dure din pietre naturale vor fi amenajate ca zone verzi.

„Deși procesul de restaurare a arătat o anumită perturbare în planificare din cauza măsurilor pentru COVID-19, lucrările continuă în conformitate cu proiectele de restaurare aprobate de Consiliul de conservare”, a menționat Çalık.

Hagia Sophia a fost construită în Trabzon în timpul domniei lui Manuel I între 1238 și 1263. După ce Mehmed al II-lea a cucerit orașul Constantinopol,  în 1461, biserica a fost transformată într-o moschee, iar frescele sale au fost acoperite în alb.

Hagia Sofia, considerată unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură bizantină, a servit ca muzeu timp de 52 de ani înainte de a fi redeschisă pentru musulmani, în 2013.