PMB va încheia un protocol cu Asociația Parcul Natural Văcărești pentru administrarea comună a ariei protejate.

Scopul protocolului îl constituie sprijinirea Asociației în elaborarea și depunerea aplicației pentru administrarea în comun a parcului natural, consilierii au adoptat un amendament în baza căruia protocolul se va încheia pe o perioadă de zece ani, nu cinci, cum era prevăzut inițial.

Asociația va trebui să elaboreze și să depună procedura necesară pentru administrarea parcului, iar în cazul în care va prelua viitoarea administrație a ariei respective, să inițieze și să deruleze procedurile științifice pentru elaborarea planului de management. De asemenea, Asociația ar urma să organizeze și implementeze activități din domeniile cercetare științifică, educație ecologică, conservarea naturii, turism, dar și să propună Primăriei proiecte vizând parcul.

Primăria se angajează să susțină proiectele de cercetare, educație și conservare ale Asociației, dar și să se implice activ, prin resurse umane și financiare, în domenii precum infrastructura de vizitare turistică, infrastructura de utilități, pază, protecție, conexiune cu orașul.

drona-1014x487

Din raportul de specialitate reiese că actualul amplasament al Lacului Văcărești reprezintă o arie naturală cu o suprafață de 183 hectare, situată în Sectorul 4, unde s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălți, zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetații bogate, cu sute de specii de plante, precum și existența a peste 90 de specii de păsări și mamifere.

Prin hotărâre de Guvern zona a fost declarată parc natural, instituindu-se regimul de arie naturală protejată.

Pe 29 noiembrie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara că, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a avut mai multe întâlniri cu membri ai Asociației Parcul Văcărești, pentru a prelua împreună administrarea Parcului Natural Văcărești. Ea a susținut că este nevoie de investiții în infrastructură pentru amenajarea zonei și redarea ei circuitului turistic.

toamna-370x200

„Orice capitală europeană dacă ar deține o astfel de valoare, o deltă urbană, ar investi și ar da-o în circuitul turistic, în circuitul public, pentru că investiția nu reprezintă bani pierduți, investiția se va întoarce înzecit, poate însutit”, aprecia primarul Gabriela Firea.

Surse PMB; Agerpres, http://parcnaturalvacaresti.ro/parcul-natural-vacaresti-a-fost-aprobat-oficial/