Statul francez a refuzat să îi oferă cetățenia unui turc pentru că ar bărbatul l-ar sprinjinii pe Erdogan, conform site-ului olandez derKanttekening.

Murat Buyuk, în vârstă de 47 de ani, care locuiește în Franța din 1977, nu poate deveni cetățean francez pentru că este susținător al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. 

„Angajamentul dvs. politic pentru țara de origine este evident, loialitatea dvs. față de țara noastră și instituțiile sale nu este garantat”, i-a transmis biroul francez pentru acordarea cetățeniiei bărbatului turc.

Scrisoarea turcului către ministrul francez de interne

Buyuk consideră că este discriminat.Astfel, acesta a scris o scrisoare deschisă către ministrul francez de Interne.

Buyuk sunsține că nu este membru al AKP, dar recunoște că îl susține  pe Erdogan.

 „Da, am simpatie pentru președintele turc. Dar această simpatie nu este irațională, ci se explică doar prin faptul că de când a venit la putere am fost mai puțin preocupat de familia mea din Turcia „, a argumentat turcul.

În scrisoarea sa, Buyuk se compară cu scriitorul francez Emile Zola și cu căpitanul armatei evreiești Alfred Dreyfus. În urmă cu mai bine de o sută de ani, Dreyfus a fost acuzat greșit de spionaj și a fost condamnat la închisoare pe viață. Datorită eforturilor scriitorului Emile Zola și alții, Dreyfus a fost achitat și reabilitat.

„Rușinea bruscă și condamnarea fără dovezi sunt într-adevăr punctul nostru comun cu locotenentul Dreyfus. Istoria va aminti că mai bine de un secol mai târziu „Evreul” a fost înlocuit cu „Musulmanul” și, în plus, „Turcul” în cazul meu ”, a tranmis Buyuk.