Un parlamentar din partidul lui Erdogan și-a folosit influența pentru a elibera un dealer de droguri iranian, a raportat ipa.news

Mai mulți judecătorii turci au mărturisit că Burhan Kuzu, fostul consilier al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a presat pentru a lua o decizie în cazului lui Zindasti, un infractor cunoscut din Iran.

Un judecător a recunoscut anul trecut într-o anchetă lansată în hotărârea de eliberare că Kuzu l-a obligat să pronunțe hotărârea.

De asemenea, un procuror care se ocupa de cazul iranianului a fost vizitat de mai multe ori de către oamenii cheie al parlamentarului, întrebând despre rezultatul cazului de fiecare dată.

Procurorul l-a întrebat pe judecător în timpul ultimei sale vizite de ce a fost atît de preocupat de acest  caz , iar judecătorul a declarat  că se află sub o presiune imensă.

„Când l-am întrebat cine îl presează, el a spus că Burhan Kuzu din Ankara îl sună continuu”, a mărturisit procurorul.

Mai mult, procurorul a abordat și o altă hotărâre contestabilă a aceluiași judecător care i-a eliberat anterior pe cei care erau acuzați alături Zindasti.

Ce s-a întămplat?

Pe 19 aprilie 2018, Zindasti a fost arestat împreună cu alți cinci suspecți, inclusiv doi polițiști pentru o serie de acuzații, inclusiv contrabandă cu droguri și omor. Judecătorul C. O. însă, i-a eliberat pe Zindasti și pe cei trei afiliați ai săi, șase luni mai târziu.

În ciuda unui ordin de arestare emis de către un procuror la trei ore după eliberare, Zindasti și oamenii săi nu au putut fi prinși. Mai mult, în martie 2019, a apărut o imagine cu Kuzu și Zindasti, în timp ce cei doi luau cina împreună.