EMILIAN GALAICU-PĂUN (*) 

N-a trebuit să aşteptăm prea mult pentru ca misterul generozităţii preşedintelui turc – alias, repararea Palatului Prezidenţial al Republicii Moldova, a cărui inaugurare va avea loc în octombrie, în prezenţa augustului binefăcător – să se dezlege subit, odată cu expulzare, joi, 6 septembrie, a unor cetăţeni turci rezidenţi pe teritoriul ţării noastre, pe motiv că ar fi… islamişti. Şi nu oarecare cetăţeni, ci directorul & şase profesori de la Liceul Orizontul, una dintre cele mai performante instituţii de învăţământ din Basarabia, ai cărei învăţăcei au câştigat, în ultimii ani, numeroase medalii & distincţii la competiţiile europene şi mondiale. Faptul că la liceu învaţă şi moldoveni, şi ruşi, şi copii de alte naţionalităţi nu pare să-i fi deranjat pe cei care au luat decizia extrădării unor expatriaţi care şi-au făcut din RM o a doua patrie, de vreme ce (se) investiseră în propăşirea acesteia – astfel, cu riscul de a fi sancţionate pentru încălcarea Convenţiei Drepturilor Omului cu privire la persoanele refugiate, autorităţile moldovene au închinat, o dată în plus, ţara Turcului (nr. 1, alias Recep Tayyip Erdogan), după ce că pe 27 August, de ziua Independenţei, depuneau coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Reacţia este cvasi unanimă – toată lumea condamnă gestul lipsit de nobleţe & elementară demnitate al autorităţilor moldovene; în semn de solidaritate, la rându-mi declar: am citi Coranul (ba chiar am fost lector de carte, după cum stă mărturie pe pagina tehnică a celor câteva ediţii ale Coranului, în traducerea lui Silvestru Octavian Isopescul, scoase de Editura Cartier) – expulzaţi-mă! În plus, vorbesc rusa, iar între 1986 şi 1989 mi-am făcut doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova – extrădaţi-mă, ca potenţial spion rus! Plus que ça, vorbesc şi franceza, ba chiar am tradus la vreo 4 mii de pagini din mari istorici & intelectuali francezi ai secolului al XX-lea (Robert Muchembled, Michel Pastoureau, Roland Barthes ş.a.) – declaraţi-mă persona non grata pe teritoriul Moldovei şi faceţi-mi vând în vreo fostă colonie francofonă! Nu în ultimul rând, mi s-au tradus poemele & pagini de proză în peste 20 de limbi, de pe câteva continente – ce staţi cu mâinile în sân, faceţi-mă bucăţi şi risipiţi-mă în Oceanul Planetar! Iar dacă toate acestea vi se par prea puţin în comparaţie cu gravitatea faptelor mele, debarcaţi-mă de pe Terra!

De unde fac haz de necaz, în chiar aceste clipe numeroase familii de moldoveni îşi fac bagajele, pentru a întoarce odată pentru totdeauna pagina ruşinoasă a statului ce-şi (ex)trădează oamenii…

(*) Radio Europa Liberă

SURSA: https://www.europalibera.org/a/blog-emilian-galaicu-paun/29478971.html