Doi guleniști deportați în Turcia din Kosovo în 2018, au fost condamnați la șapte ani și șase luni de închisoare de o instanță din Istanbul pentru apartenența la Mișcare Gulen, a raportat Prishtina Insight.

O instanță penală din Istanbul i-a condamnat, miercuri,pe Osman Karakaya și Cihan Ozkan pentru „participarea la o organizație teroristă armată”, dar i-a achitat pe cei doi bărbați sub acuzația de „spionaj internațional”.

Atât Ozkan, cât și Karakaya au negat acuzațiile  formulate împotriva lor în timpul procesului. 

“Nu sunt terorist, ci profesor”

Profesorul de biologie, Cihan Ozkan a făcut declarații despre școala în care a lucrat, dar și despre cazul în care a fost judecat.

“Timp de șase ani am predat biologie la şcolile Mehmet Akif. Şcoala noastră este o instituție educațională care a fost vizitată de oficialii turci, apreciată de autoritățile Kosovare. Școala unde am lucrat, nu are nicio legătură cu o organizație teroristă’’,  s-a apărat profesorul de biologie.

„Nu sunt terorist și resping toate acuzațiile care mi se aduc”, a adăugat  Cihan Ozkan.

“Cea ce ni s-a întâmplat este răpire internațională”

De asemenea, Osman Karakaya s-a apărat și susținut că deportarea lor a fost produsă ilegal. 

“Nu s-a acționat  legal cand am fost deportat. Fară paşaport, fară bilet, fară ştampilă, am fost aruncat într-un avion. Acest lucru este o răpire internațională’’ a declarat bărbatul. 

Medicul cardiolog Karakaya a precizat că de 20 de luni este în detenție şi cere achitarea lui.

Karakaya și Okzan sunt doi dintre cei șase cetățeni turci arestați în Kosovo în martie 2018, în cadrul unei operațiuni controversate realizate de Organizația Națională de Informații Turcă în cooperare cu Agenția de Informații din Kosovo.

Procuratura de la Istanbul i-a acuzat pe toți șase de „conducerea unei organizații teroriste armate” și „spionaj internațional”, propunând pedepse de 16 ani, respectiv șase luni și 28 de ani.

Cei șase bărbați, dintre care cinci profesori și un medic au fost reținuți pentru legături cu mișcarea lui Fethullah Gulen. Cinci dintre cei arestați, inclusiv Ozkan, au lucrat la instituțiile de învățământ susținute de Gulen din Kosovo.

Articolul precedentFreedom House: Libertatea pe internet este în declin în Turcia
Articolul următorDoi soți din Antalya s-a sinucis împreună cu copii lor: “Îmi cer scuze tututor, dar nu am ce sa mai fac”