Fostul șef al serviciului de informații (SIS), Vasile Botnari este dat în judecată cu soliticare de șase ani de închisoare, în urma expulzării celor șapte profesori turci, a raportat Balkan Insight.

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglu l-a acuzat pe fostul șef de abuz în serviciu în cazul expulzării profesorilor turci.

„Întreaga operațiune a fost aranjată, coordonată și dirijată direct de acuzat, care la acel moment deținea funcția de director al SIS”, a declarat Stoianoglu.

Procurorul general, care provine din minoritatea etnică de găgăuzi, s-a adresat profesorilor expulzați și familiilor lor în limba turcă.

 „Îmi pare rău că Moldova nu a putut apăra drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper că va fi o lecție pentru toți”, a transmis procurorul șef.


Ce solicită procurorii?

Mai mult, procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

 În cazul, în care fostul director va fi găsit vinovat, acesta riscă până la șase ani de închisoare și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 10 ani, a raportat agenția de stat, Moldopres. 

De asemenea, procuratura a mai solicitat încasarea de la fostul conducător SIS a prejudiciilor dictate de CtEDO în cazul a cinci din cei şapte profesori îndepărtaţi de pe teritoriul R. Moldova.

Botnari, ex-directorul SIS pentru ca a colaborat cu ancheta, va fi cercetat în stare de libertate.

Republica Moldova condamnată de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO, a decis pe 11 iunie 2019 că Moldova a încălcat drepturile cetățenilor turci și a ordonat statului să plătească 25.000 fiecăruia în compensație.

Cei șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, la 6 septembrie 2018, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat RFI.


Botnari a fost șeful SIS în perioada 3 mai 2018 și 8 iunie 2019. A fost fost ministru al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în guvernul condus de Partidul Democrat care a fost eliminat în 2019, conform Balkan Insight.


Articolul precedentFranța a a refuzat să-i ofere cetățenie soției turcului susținător al lui Erdogan
Articolul următorBilanț: 39 de persoane au murit în urma celor două avalanşe din Turcia