Echipele de poliție din Turcia au reținut marți 16 persoane, inclusiv o femeie deținută în cadrul unei anchete privind lovitura de stat din Aksaray, persoanele fiind acuzate că au accesat o aplicație telefonică smart phone numită ByLock, a informat agenția de știri Doğan.

Unul dintre presupușii utilizatori ByLock, Gülen D., a fost reținut într-o piață unde vindea roșii și ardei. Când l-au reținut, Gülen D. a întrebat: „De ce mă rețineți? Trebuie să fie o neînțelegere. Nu am probleme cu nimeni. Ce fac cu legumele mele? Când voi fi eliberat?”

Procuratura generală din Aksaray a emis mandate de arestare pentru 27 de persoane din provinciile İstanbul, Antalya, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Konya, Balıkesir, Eskișehir, ca parte a unei anchete privind mișcarea bazată pe credință Gülen, acuzată de guvernul turc de plănuirea tentativei eșuate a loviturii de stat din 15 iulie 2016.

Autoritățile turce consideră că folosirea ByLock indică calitatea de membru al mișcării Gülen.

Zeci de mii de funcționari publici, ofițeri de poliție și oameni de afaceri au fost fie concediați, fie arestați pentru utilizarea ByLock de la tentativa de lovitură de stat eșuată anul trecut.

Turcia a trecut peste o tentativă de lovitură de stat militară la 15 iulie 2016, care a provocat moartea a 249 de persoane și rănirea a mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Erdoğan, au aruncat  vina asupra mișcării Gülen.

Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat categoric faptul că ar fi avut vreun rol în lovitura eșuată și a cerut o anchetă internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – și guvernul său ,  au inițiat o epurare generalizată a simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor populare ale acesteia și plasarea lor sub „custodie”( adică în arest preventiv,expresie utilizată când este vorba de reţinerea unor persoane înainte de a fi judecate sau chiar inculpate ).

În Turcia au fost suspendaţi sau demişi mai mult de 150.000 de judecători, profesori, polițiști și funcționari publici după 15 iulie2016.

Ministerul Justiției din Turcia a anunțat, pe 13 iulie a.c. că 50.510 de persoane au fost arestate și 169.013 au făcut obiectul unor proceduri judiciare fiind acuzate de participarea la lovitura de stat eșuată.