Rapoarte credibile de tortură și abuz în masă într-un centru de detenție neoficial din capitala turcă au fost primite de Centrul pentru Libertate (SCF) din Stockholm, un grup de monitorizare a încălcărilor drepturilor în Turcia, potrivit unui raport publicat luni pe site-ul lor.

Un cont furnizat de un grup de avocați care sunt în cunoștință de cauză referitor la  cazurile de reținere a aproximativ 1.000 de persoane săptămâna trecută, arată că poliția a fost implicată în tortură și abuz asupra victimelor , într-o sală de sport care a fost transformată într-un centru de detenție la o distanță scurtă de centrul orașului Ankara. Clădirea, deținută de Autoritatea Națională pentru Apă (DSI), a fost folosită pentru a perpetua atât tortura psihologică, cât și cea fizică asupra victimelor, inclusiv amenințări cu uciderea, viol și bătăi, precum și strappado și pulverizarea cu apă rece (gheață).

Avocații, care au dorit să rămână sub anonimat din motive de siguranță, au declarat pentru SCF că suspecții bărbați aflați în custodie nu numai că au fost supuși torturii, dar au fost de asemenea amenințați cu violarea soțiilor și fiicelor acestora de către poliție. Femeile victime au fost direct amenințate cu viol.

Un suspect i-a spus avocatului său „am auzit tot felul de blesteme și înjurături împotriva familiei mele în timpul interogatoriului. M-au amenințat că îmi vor viola membrii familiei. Suntem supuși la tot felul de abuzuri și violențe fizice aici. Am văzut un bărbat care avea un ochi înnegrit. Am fost martor la o altă situație când alt om  avea dificultăți de mers, deoarece poliția i-a împins un baston în anus. Atât de multe victime au semne pe corpul lor de abuz și tortură! Un doctor a scris un raport care documentează tortura, dar poliția încearcă să falsifice datele raportului. ”

iskence

Același suspect a adăugat „am auzit că aceste torturi și abuzuri ar putea continua pentru o perioadă mai lungă, dar ni s-a spus că poliția se grăbește deoarece așteaptă să primească sute de deținuți în următoarele săptămâni. Au nevoie de spațiu pentru noii veniți. De aceea, ne supun torturii și abuzurilor intensificate și grele, astfel încât să poată transforma suspecții în informatori „.

De asemenea, avocații s-au plâns că sala de sport are doar o toaletă funcțională pentru sute de persoane care au fost ținute acolo în condiții inumane. Toți sunt forțați să doarmă pe podea unul lângă altul pe o coală de hârtie întinsă pe podea. De asemenea, aceștia cred că condițiile din acest centru de detenție sunt mai rele decât cele raportate, deoarece au un acces foarte limitat la suspecții aflați în custodia poliției.

Săptămâna trecută, procurorii turci au emis mandate de detenție pentru 4.900 de persoane pe motivul presupuselor legături cu mișcarea Gülen, cu 1.009 de persoane reținute in raiduri simultane in 72 de provincii ale Turciei miercuri.

Lista a fost elaborată de către  Organizația Națională de Informații (MİT) din Turcia, de notorietate, care a profilat cetățenii nesuspectați pe baza opiniilor și ideologiilor politice ale acestora.

Deoarece nu existau dovezi solide care să justifice detenția lor, poliția a folosit tortura pentru a obține cu forţa mărturii de la suspecți care, în multe cazuri, sunt obligați să semneze declarații care au fost pregătite în prealabil.

Suspecții, dintre care mulți sunt educatori, se presupune că sunt membri ai mișcării Gülen, care este un critic al regimului autoritar și represiv al președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Suspecții au fost reținuți fără informarea avocaților acestora și interogați fără ca avocații lor să fie prezenți.

Un document secret guvernamental divulgat anul trecut a arătat că poliția din Turcia folosește centre de detenție neoficiale în toată țara. Aparent îngrijorat de o vizită iminentă a unei delegații a Comitetului pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei (CoE), care urma să efectueze inspecții între 28 aug. și 6 septembrie 2016, adjunctul șef al Poliției Naționale Turce a avertizat toți ofițerii despre vizită și le-a ordonat să evite utilizarea facilităților sportive ca centre de detenție în timpul șederii delegației în țară.

De asemenea, oficialul a cerut ofițerilor de poliție să respecte regulile internaționale de detenție în perioada în care delegația se afla în Turcia și le-a ordonat să reorganizeze toate centrele de detenție și să pregătească centrele pentru inspecție cât mai repede posibil.

Printre locurile în care conform mass media , deținuții sunt raportați de  ca fiind torturați sau supuși maltratării, se află închisoarea Ayaș din districtul Sincan din Ankara; sala de sport a sediului central al poliției din Ankara; sala de sport de la Academia de Poliție din Ankara; Sediul Central al Forțelor Speciale din cartierul Gölbașı din Ankara; Celulele de izolare din închisorile Silivri din İstanbul și Sincan din Ankara; un depozit din spatele sediului central al poliției din Ankara; sala de sport de la Academia de Poliție Gaffar Okkan din Diyarbakır; și sala de sport Bağlar din Diyarbakır; O sală din imediata vecinătate a sălii de ședință a unui avocat  avocat, deținut de la Secția de poliție Vatan din Istanbul este, de asemenea, e considerată a se număra printre astfel de locații.

În ciuda unei încercări de ultim moment din partea guvernului turc de a-și acoperi traseul privind tortura, se crede că CPT a documentat cazuri grave de tortură și abuz în timpul vizitei sale de informare în Turcia. Acesta este motivul pentru care guvernul turc a negat cererea de aprobare din partea CPT pentru a face public raportul său.

În decembrie 2016, raportorul special al ONU pentru tortură, Nils Melzer, a vorbit despre un mediu favorabil torturii în urma unei lovituri de stat eșuate în Turcia la 15 iulie 2016. El a menționat că Turcia nu urmărește investigarea acuzațiilor de tortură. Vizita lui Melzer, prima de către un expert ONU pentru tortură din 1998, a venit la o lună după ce observatorul american Human Rights Watch (HRW) a acuzat poliția turcă de torturarea deținuților. Pe 27 octombrie, într-un raport de 43 de pagini intitulat „O verificare completă: suspendarea de către Turcia a garanțiilor împotriva torturii după lovitura de stat”, HRW a documentat 13 incidente specifice privind abuzurile cu privire la deținuții din Turcia. Cazurile presupuse de abuz au variat de la folosirea pozițiilor de stres și a privării de somn până la bătăi grave, abuz sexual si amenințarea cu viol.

Grupul pentru drepturile omului, Amnesty International, a raportat, pe 24 iulie, că a primit dovezi credibile a faptului că deținuții din Turcia sunt supuși bătăilor și torturii, inclusiv violului, după lovitura de stat eșuată din 15 iulie.

Confirmând afirmațiile, Selçuk Kozağaçlı, președintele Asociației Avocaților Progresivi (ÇHD), a declarat în cadrul Adunării Generale a Asociației Baroului din Ankara, pe 16 octombrie, că oamenii închiși ca parte a represiunii guvernului asupra mișcării Gülen sunt torturați sistematic prin cele mai barbare metode, inclusiv violul, eliminarea unghiilor și inserarea obiectelor în anusurile acestora.

„Aceștia elimină unghiile colegilor [în timpul detenției] la secțiile de poliție. Credeți-mă, am văzut oameni care au suferit o colectomie după ce au fost torturați cu obiecte introduse în anusurile lor în închisori și secții de poliție „, a spus Kozağaçlı.

Potrivit unui raport al SCF din 22 martie 2017, intitulat „Moartea și suicidul suspect în Turcia”, s-a înregistrat o creștere a numărului de sinucideri și de decese suspecte în Turcia, majoritatea în închisorile și centrele de detenție din Turcia, unde se practică tortura si abuzurile.

În cele mai multe dintre cele 54 de cazuri menționate în raport (care a fost ulterior actualizat cu o listă de 60 de cazuri), autoritățile au ajuns la concluzia că au fost sinucideri fără o anchetă eficientă și independentă. De asemenea, au avut loc decese suspecte dincolo de zidurile închisorii, în contextul presiunii psihologice și al amenințărilor de închisoare iminentă și tortură, uneori ca urmare a eliberării suspecților sau chiar înainte de detenție.

Potrivit unei declarații a ministrului de interne Soylu din 2 aprilie, un număr total de 113.260 de persoane au fost reținuți ca parte a investigațiilor privind mișcarea Gülen după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, în timp ce 47.155 au fost reținute în arest preventiv. Pe 6 mai, Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdağ, a declarat că au fost anchetate 149.833 de persoane și că 48.636 au fost condamnate în cadrul unei anchete care viza mișcarea Gülen începând după data de 15 iulie a anului trecut.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/05/08/report-mass-torture-abuse-at-unofficial-detention-center-in-turkeys-capital/