Profesor în Myanmar, Furkan Sökmen a fost îmbarcat in avion pentru un zbor Turkish Airlines de către poliția turcă și personalul ambasadei turce, vineri, după ce el și familia sa fusesera reținuți miercuri pe Aeroportul Internațional Yangon, în timp ce încercau să se îmbarce lpentru un zbor spre Bangkok.

Profesorul pare a fi cea mai recenta victimă a epurării globale facuta de guvernul turc care vizează presupușii adepți ai mișcării Gülen, a anunțat joi Coconuts Yangon.

Într-un videoclip distribuit de prietenii săi în social media, Sökmen a fost auzit strigând și plângând dupa  ajutor, deoarece a fost încătușat cu forța și îmbarcat fără consimțământul lui.

Phil Robertson, directorul adjunct pentru Asia al Human Rights Watch, a solicitat Myanmar și Thailanda să ofere profesorului turc Furkan Sökmen și familiei sale acces la Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, UNHCR.

„Atât Myanmar, cât și Thailanda au avut ocazia să facă ceea ce trebuie și să-i ofere administratorului școlii acces la #UNHCR, astfel încât să se poată examina temerile sale serioase de persecuție și posibilă tortură, dacă s-ar întoarce în Turcia”, a menționat Robertson într-o declarație, vineri.

„A face acest lucru ar fi fost atât uman, cât și respectabil, dar ambele guverne au considerat aparent cinic, că Turcia poate face tot ce vrea cu cetățenii săi, chiar și cu cei care locuiesc legal în alte țări”.

„Liderii guvernamentali din Yangon și Bangkok au ales în mod nerușinat să joace rolul de prostituată de bună voie în campania Turciei care abuzează de drepturile omului prin a-și deposeda proprii cetățeni de pașapoarte și a-i forța să se întoarcă într-o soartă care ar putea include o posibilă tortură, detenție preventivă de lungă durată și procese cu acuzații inventate în fața tribunalelor în care procedurile ar putea să nu fie nici libere, nici corecte „, a adăugat Robertson de la HRW.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/05/26/video-turkish-teacher-put-on-plane-by-turkish-police-after-detention-at-myanmar-airport/