Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a pledat luni încă odată, după referendumul constituțional din Turcia, încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale ale lui Recep Tayyip Erdogan, pentru stoparea negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană, transmite AFP.

‘După referendumul din Turcia, nu putem să revenim pur și simplu la rutina obișnuită. Trebuie, în sfârșit, să dăm dovadă de onestitate în ce privește relațiile Turcia-UE’, a scris Kurz într-o postare pe Twitter.

‘Trebuie să oprim negocierile de aderare la UE și să lucrăm, în schimb, la instituirea unui acord de vecinătate cu Turcia’, a adăugat ministrul austriac. Duminică, el estimase că rezultatul referendumului oferă imaginea unei ‘țări divizate’.

Sebastian Kurz a cerut deja în mai multe rânduri oprirea negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar, aflate de câțiva ani într-un punct mort.

Relațiile între UE și Turcia s-au degradat considerabil în ultima linie dreaptă a campaniei pentru referendum, Erdogan acuzând unele state europene de ‘practici naziste’.

Uniunea Europeană a reacționat la rezultatul referendumului de pe 16 aprilie cerând Turciei să caute ‘un consens național’.

Potrivit președintelui Erdogan, candidatura Turciei la UE ar urma să fie ‘pusă în discuție’ după referendum. (AGERPRES)