Protesters hold scarfes reading "Do not touch my University - Do not touch my Academics" on December 5, 2017 during a demonstration in front of Istanbul's courthouse. The university scholars are being prosecuted in 2016, for signing a petition along with over 1,000 colleagues and supporters denouncing the government's military operations against Kurdish rebels in the country's southeast. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Un reportaj semnat pentru le Figaro International de Delphine Minoui face referire la universitarii urmăriţi în justiţie sub acuzaţia de „susţinători ai terorismului„.

Ei sunt incriminaţi că au semnat o petiţie care cerea sfârşitul operaţiunilor militare în Sud Estul ţării, majoritar kurd. Aceşti universitari riscă 7 ani de închisoare! Procesul lor este considerat un simbl al derivei autoritare a preşedintelui turc Erdogan, şi suscită nelinişte pretutindeni.

„In faţa judecătoruluin Olcay Kunal nu scoate nici o vorbă. Poartă ochelari roşii care îi disimulează angoasa. E profesorul de franceză. Avocatul său ia cuvântul. „Clientul meu e nevinovat. Nu e un terorist, Doar un militant pacifist”!!

E una din acele pledoarii care pot fi auzite în tribunalul din Çaglayan, o pledoarie ca multe altele, din păcate. Judecătorul ascultă, impasibil. Apoi dă următorul termen de proces, 12 aprilie şi trece la acuzatul următor. E prima înfăţişare dintr-un proces fluviu care va dura până în primăvara viitoare. Unul după alţii, universitarii trec la bara , cam la un interval de zece minute.Predau discipline diferite în diferite universităţi din istanbul.

Dar sunt incriminaţi pentru acelaşi ”delict de opinie„ au semnat în ianuarie 2016 o petiţie în care se cerea instaurarea păcii în regiunile kurde din sud-estul Turciei.

Sala de şedinţe e ca o cutie de chibrituri. În public, oamenii se înghesuie câte doi pe un scaun. „Locul profesorilor este în sălile de curs, nu prin tribunale„ spune avocatul Arin Gul Yeniaras.

In ziua aceasta e lume multă în sală, Ambasadorul Franţei, veit special de la Ankara, Consulul Belgiei, reprezntaţi ai ONGurilor internaţionale dar şi multe eminenţe universitare. Au venit in semn de solidaritate cu confraţii lor.”

Am citat din articolul amplu, un reportaj publicat de Le Figaro.

Massmedia internaţională este tot mai neliniştită de multitudinea cazurilor de abuz şi a derivei autoritariste din Turcia.

À Istanbul, le procès sans fin des profs qui voulaient la «paix»

http://www.lefigaro.fr/international/2017/12/27/01003-20171227ARTFIG00184–istanbul-le-proces-sans-fin-des-profs-qui-voulaient-la-paix.php