ASEAN, 50 de ani de la înființare și 40 de ani de relații cu Uniunea Europeană

Anul 2017 reprezintă o piatră de hotar pentru Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), organizație care sărbătorește marți, 8 august, Jubileul de Aur și aniversarea a 40 de ani de relații de dialog cu Uniunea Europeană (UE).În urmă cu 50 de ani, cei cinci miniștri de externe de atunci din Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore și Thailanda au semnat la Bangkok un document prin care se declara crearea ASEAN, o arhitectură regională având scopul de a accelera creșterea economică, de a spori dezvoltarea socială și culturală și de a promova pacea și stabilitatea, informează Ambasada Republicii Indonezia la București, într-un comunicat de presă transmis marți AGERPRES.

Declarația istorică de la Bangkok a deschis calea unei regiuni puternice și stabile, așa cum este ea astăzi. ASEAN în ansamblul său a devenit cea de-a treia mare putere economică din Asia, respectiv a șaptea din lume, cu un produs intern brut de 2,6 trilioane de dolari. Totodată, numărul membrilor ASEAN a ajuns la zece, celor cinci țări fondatoare alăturându-li-se Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar și Cambodgia.

ASEAN a stabilit relații de dialog cu Comunitatea Economică Europeană (devenită ulterior Uniunea Europeană) în 1977. O piatră de hotar importantă în relațiile dialogului ASEAN-UE a fost marcată în 2007 prin adoptarea Declarației de la Nürnberg privind ASEAN — Parteneriatul consolidat al UE, care stabilește viziunea și angajamentul pe termen lung al ambelor părți, în vederea colaborării și atingerii unor obiective comune.

În 2012, a fost adoptat un ‘Plan de acțiune pentru întărirea parteneriatului consolidat ASEAN-UE 2013-2017’, cu scopul de a intensifica atenția strategică în vederea cooperării într-o gamă variată de domenii — politice, de securitate, economice, comerciale și socio-culturale. În acest an, planul de acțiune va fi reînnoit pentru perioada 2018-2022, pentru o cooperare mai cuprinzătoare și mai robustă între cele două regiuni.

Comitetul ASEAN din București (BAC) a organizat diverse programe și activități în vederea sărbătoririi celei de-a 50-a aniversări a ASEAN în colaborare cu Institutul Român pentru Studii

Euro-Asiatice (IRSEA), Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), Academia de Studii Economice București (ASE), Televiziunea Română (TVR), care a difuzat un documentar despre ASEAN, și Asociația Educație, Societate, Cultură și Umanitar (ESCU). Totodată, în septembrie, la Teatrul Național București va avea loc Festivalul de Film ASEAN în colaborare cu ‘Festivalul Ambasadelor’.

Potrivit comunicatului citat, Ambasada Republicii Indonezia la București va marca aniversarea ASEAN printr-o manifestare la care ambasadele ASEAN își vor promova cultura, gastronomia, portul tradițional și vor prezenta spectacole. La acest eveniment va participa, în calitate de invitat de onoare, Monica Gheorghiță, secretar de stat pentru afaceri globale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.